Witamina C: klucz do zdrowia
Witamina C – wielu ludzi postrzega ją jako najważniejszą dla ludzkiego organizmu i słusznie, ponieważ przynosi niezliczone korzyści, które przedstawimy w tym artykule.
Witamina C, jako jedna z nielicznych witamin, cechuje się doskonałą rozpuszczalnością w wodzie. Ta jej właściwość pomaga zapobiegać przedawkowaniu, ponieważ nadmiar witaminy C jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Podobnie jak wiele innych witamin, organizm nie jest w stanie sam jej wyprodukować, dlatego powinniśmy ją regularnie i w odpowiednich ilościach dostarczać. Bogatym źródłem witaminy C są przede wszystkim owoce i warzywa. Jeśli nie masz możliwości spożywania szerokiej gamy świeżych owoców i warzyw, możesz polegać na wysokiej jakości suplementach diety.
Korzyści z witaminy C
Witamina C jest niezastąpiona w niezliczonej liczbie procesów zachodzących w organizmie. Jest na przykład kluczowa w tworzeniu i metabolizmie kolagenu. Jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zwalcza wolne rodniki w organizmie, które powodują niepożądaną oksydację i rozpad komórek.
Pomaga także w zapobieganiu chorobom układu krążenia, które dotykają wielu ludzi. Wspiera organizm w usuwaniu metali ciężkich, takich jak żelazo i miedź, pomagając w ich metabolizmie. Co równie ważne, ma niezastąpiony pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wzmacniając jego zdolność do obrony przed chorobami. Dzięki swoim licznym działaniom jest nieodzowna i potrzebna dla prawidłowego funkcjonowania każdego procesu i funkcji w ciele.
Dawkowanie i źródła witaminy C
Jak już wspomnieliśmy, wysokiej jakości źródłami witaminy C są owoce i warzywa. Do produktów o najwyższej zawartości tej witaminy należą:
Owoce:
-
dzika róża
-
czarna porzeczka
-
kiwi
-
cytryny
-
liczi
-
papaja
-
truskawki
Warzywa:
-
papryczki chili
-
żółta papryka
-
pietruszka
-
jarmuż
-
brokuły
-
brukselka
Jeśli potrzebujesz szybko uzupełnić dużą dawkę witaminy C, możesz również sięgnąć po wysokiej jakości suplementy diety. Polecamy na przykład naszą liposomalną witaminę C, która charakteryzuje się doskonałą przyswajalnością i jest bardzo dobrze wykorzystywana przez organizm.